El Programa Social de Lideratge Jove, és un programa que disposa d’una metodologia pedagògica pròpia que obté importants resultats de recuperació, de l’ordre del 39% dels alumnes, i que va iniciar-se l’any 2013 amb una prova pilot al barri de Les Arenes de Terrassa. Des de l’octubre de 2013 es realitza amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i el recolzament de la Fundació Antoni Serra Santamans.
Hi ha una estreta relació entre el problema de l’atur, i el gran nombre de joves que ni estudien ni treballen. Però, la realitat no és tan unívoca perquè sota la mateixa denominació es confonen dos grups diferents de persones: aquells que no busquen feina ni milloren la seva formació per desmotivació laboral i la manca d’oportunitats, que pot superar-se en la mesura que hi ha ofertes, però amb el handicap de la seva pròpia preparació, i els de desmotivació subjectiva, que amb independència de les oportunitats laborals s’han situat fora de joc.
La forma d’abordar els dos grups és diferent. En el primer cas, les expectatives de feina, lligades a una millora formativa, pot ser un factor suficient; en el segon senzillament no funciona perquè no tenen motivació per fer res. És el grup més difícil i que alimenta un gruix de població adulta.
La Fundació pel Desenvolupament Humà i Social, amb el seu Programa Social de Lideratge Jove per a la inclusió social de joves en situació de vulnerabilitat (PSLJ), crea sinèrgies entre el grup de joves que fan el programa, i els hi dona les eines per a la seva bona inserció educativa, laboral i social. Treballar la descoberta i aplicació de la motivació personal és el fonament de tot. També la millora de les capacitats cognitives centrades en la capacitat de comprensió i expressió verbal.
Les sessions s’imparteixen al lloc on està el jove la qual cosa és una característica bàsica per a l’èxit. S’actua sempre d’acord amb l’entitat local que col·labora i té coneixement directe dels alumnes.
Des de l’Administració no s’aborda suficientment el problema dels joves que ni estudien ni treballen. És un problema que creix any rere any, sobretot a Espanya. El PSLJ ajuda a la inserció social de joves vulnerables. És un programa exportable a qualsevol entitat social, amb un cost baix i uns resultats excel·lents.
Aborda específicament i prioritàriament la manca de motivació i les dificultats objectives d’aprenentatge.
L’any 2023, el Programa se centrat en el barri de Pubilla Casas, a l’Hospitalet de Llobregat, en col·laboració amb la Parròquia Sant Enric d’Ossó, amb qui la Fundació ja va treballar l’any 2021.
Els destinataris han estat estudiants d’entre 4t. EP i 4t. d’ESO amb baix rendiment escolar, en situació de vulnerabilitat i procedents de famílies amb dificultats socioeconòmiques i culturals, molts “fills d’immigrants” . La taxa de fracàs escolar és gran; i moltes vegades produïda per les mancances afectives i materials dins de la mateixa llar. No és estrany que els pares no tinguin els coneixements i/o prou temps per donar suport a nens o adolescents en els seus deures i exàmens. A pocs s’escapa que un dels grans problemes de la nostra societat moderna és la integració escolar d’aquesta segona generació d’immigrants.
Els objectius específics que ens vam marcar són els següents:
- Millorar la motivació dels alumnes i combatre el fracàs escolar i l’exclusió social.
- Combatre i contrarestar les desigualtats educatives del barri respecte a altres zones de la ciutat, proporcionant-los eines que augmentin la seva autoestima.
- Promoure i afavorir les oportunitats presents i futures dels nois a nivell social i educatiu.
- Transmetre als infants i adolescents la importància de l’estudi i obrir-los a l’experiència d’expressar-ne el saber.
- Fomentar i consolidar en els alumnes hàbits de treball, tècniques d’estudi i autonomia davant de les tasques escolars i davant del seu propi projecte acadèmic.
- Potenciar i millorar, en petits grups, la disciplina personal dels nois/es.
CURSOS REALITZATS 2023
PRIMER.- Parròquia Sant Enric d’Ossó “Projecte Sant Enric” (Hospitalet de Llobregat). Nens/es de 8 a 10 anys
El primer curs es va dur a terme amb un grup de 15 nens i nenes de tercer i quart de primària. La majoria fills d’immigrants amb situacions familiars complexes, de famílies humils del barri i amb dificultats d’aprenentatge i concentració.
En tractar-se d’infants molt joves, les sessions del Programa, van ser molt dinàmiques i basades en jocs:
- Explicació d’un conte per part dels nens per poder, posteriorment, corregir l’expressió i la vocalització.
- Escalfament rítmic del cos amb ordres de moviments: autocontrol i coordinació. Domini de l’espai.
- Ball i treball de lateralitat.
- Agilitat mental amb noms relacionats.
- Lectura de textos en veu alta.
- Treballant les emocions: havien d’explicar el que havien fet a l’escola segons l’emoció que estava a la cartolina que els hi tocava.
Els objectius es van assolir en un 90%. L’ambient de treball de les sessions va ser distès, els alumnes es mostraven molt participatius i integraven bé les habilitats i tècniques que s’estaven treballant. Van adquirir nous aprenentatges i formes de seleccionar informació que desconeixien.
Van gaudir molt amb les tècniques de comunicació verbal i no verbal, que desconeixien, com la mímica, el control del cos, la bona postura, com desconnectar, el moviment del cos amb jocs, roda de palmades quiets i en moviment, la vocalització, dicció i projecció de la veu.
SEGON.- Parròquia Sant Enric d’Ossó “Projecte Sant Enric” (Hospitalet de Llobregat). Nens/es de 11 i 12 anys
El segon curs es va dur a terme amb un grup de 19 nens i nenes de cinquè i sisè de primària. A l’igual que en el grup anterior, la situació familiar era de vulnerabilitat. Grup mogut, se’ls hi havia de marcar els temps i necessitaven activitats molt dinàmiques i participatives. S’ha constatat una major dificultat d’atenció en el cas dels nens que en el de les nenes.
Activitats realitzades i objectius:
- Conèixer i respectar als companys i companyes.
- Seguir el ritme de la dinàmica.
- Estar atents a les indicacions.
- Emprar la comunicació no verbal per representar diferents accions.
- Perdre la por a expressar-se a través del cos davant dels companys.
- Millorar la capacitat motriu.
- Ser capaços d’arribar a un consens.
- Millorar la concentració i la memòria.
- Ser capaços de formular la frase amb totes les paraules dels companys.
Amb diferents jocs i dinàmiques es va aconseguir anar motivant els alumnes, de manera que la seva participació va anar augmentant exponencialment al llarg de les sessions.
Han après molt de les seves possibilitats i de la convivència amb els companys. La paraula respecte envers l’altre ha sobrevolat totes les sessions. En l’avaluació final que es va fer del curs, la majoria d’alumnes van mostrar un canvi d’actitud molt positiva. Estaven contents del curs perquè havien après divertint-se.
Els objectius es van assolir en un 85% perquè un grup reduït d’alumnes era molt vergonyós i els hi va costar participar en les dinàmiques.
TERCER.- Parròquia Sant Enric d’Ossó “Projecte Sant Enric” (Hospitalet de Llobregat). Joves de 13 a 15 anys
Aquest tercer curs es va realitzar amb 14 nois i noies estudiants d’ESO. A l’igual que els altres dos cursos, eren joves del barri, fills de famílies d’immigrants de segona generació. Tenien en comú la manca de motivació, per la qual cosa es van programar unes sessions dinàmiques amb molta interacció.
Objectius:
- Coordinar l’expressió verbal amb l’expressió corporal.
- Respectar torn de paraules.
- Aprendre a escoltar activament.
- Interpretar i improvisar situacions de la vida diària.
- Conèixer la comunicació no verbal per endevinar l’impostor.
- Entendre les instruccions proposades.
- Adaptar-se a l’entorn i seguir el fil del tema suggerit.
- Treballar la concentració i memòria.
Totes les activitats es van desenvolupar a través de jocs que permetien que els joves desenvolupessin la seva memòria, atenció, psicomotricitat, relació amb els companys, comunicació verbal i no verbal, en definitiva, aconseguir motivar-los.
Un exemple de joc que es va fer:
El joc de Terra minat.
Aquest joc consisteix a trobar el camí correcte per poder arribar a l’altre costat. És a dir, plasmarem a terra un camp de posicions:
Camp plasmat a terra: Els alumnes hauran d’escollir la posició de la columna que creguin que és la correcta. Per saber-ho el monitor els indicarà si està bé o no. Podem utilitzar alguna paraula per fer referència a la posició “batada”. Com per exemple: MEC. Cada vegada que els alumnes trepitgin la posició incorrecta, el monitor dirà en veu alta MEC i ho intentarà el següent participant.
MEC | MEC | |
MEC | MEC | |
MEC | MEC | |
MEC | MEC | |
MEC | MEC |
El monitor tindrà plasmat en un foli el mateix camp, però amb les posicions correctes i els anirà guiant:
Guanya aquell que aconsegueix arribar a l’altre costat del camp sense equivocar-se. Farem diferents rondes amb diferents camps de joc.
Els objectius es van assolir en un 90%. Malgrat ser un grup, inicialment molt desmotivat, de seguida es van implicar en la dinàmica de les sessions. Van participar activament en els jocs i es va crear un bon ambient entre ells. Es va poder treballar, sobretot, la concentració, la memòria i l’atenció. Van integrar bé les tècniques que s’estaven treballant i van adquirir noves habilitats que després els hi serviran en el dia a dia. Van millorar l’autoestima, el treball i confiança en l’equip i el respecte envers els companys/es.