El Programa Social de Lideratge Jove, és un programa que disposa d’una metodologia pedagògica pròpia que obté importants resultats de recuperació, de l’ordre del 39% dels alumnes, i que va iniciar-se l’any 2013 amb una prova pilot al barri de Les Arenes de Terrassa. Des de l’octubre de 2013 es realitza amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” per mitjà d’un conveni anual, i el recolzament de la Fundació Antoni Serra Santamans.
Hi ha una estreta relació entre el problema de l’atur, i el gran nombre de joves que ni estudien ni treballen. Però, la realitat no és tan unívoca perquè sota la mateixa denominació es confonen dos grups diferents de persones: aquells que no busquen feina ni milloren la seva formació per desmotivació laboral i la manca d’oportunitats, que pot superar-se en la mesura que hi ha ofertes, però amb el handicap de la seva pròpia preparació, i els de desmotivació subjectiva, que amb independència de les oportunitats laborals s’han situat fora de joc.
La forma d’abordar els dos grups és diferent. En el primer cas, les expectatives de feina, lligades a una millora formativa, pot ser un factor suficient; en el segon senzillament no funciona perquè no tenen motivació per fer res. És el grup més difícil i que alimenta un gruix de població adulta.
La Fundsocial, amb el seu Programa Social de Lideratge Jove per a la Inserció Social (PSLJ), crea sinèrgies entre el grup de joves que fan el programa, i els hi dona les eines per a la seva bona inserció educativa, laboral i social. Treballar la descoberta i aplicació de la motivació personal és el fonament de tot. També la millora de les capacitats cognitives centrades en la capacitat de comprensió i expressió verbal.
Les sessions s’imparteixen al lloc on està el jove la qual cosa és una característica bàsica per a l’èxit. S’actua sempre d’acord amb l’entitat local que col·labora i té coneixement directe dels alumnes.
Des de l’Administració no s’aborda suficientment el problema dels joves que ni estudien ni treballen. És un problema que creix any rere any, sobretot a Espanya. El PSLJ ajuda a la inserció sociolaboral de joves vulnerables. És un programa exportable a qualsevol entitat social, amb un cost baix i uns resultats excel·lents.
És per tota aquesta situació que la Fundsocial ve aplicant el seu Programa Social de Lideratge Jove, programa intensiu de 30-34 hores de durada, dotat d’una metodologia específica a les necessitats dels joves que ni estudien ni treballen (ni nis) i adaptat també als repetidors reiterats en risc d’abandonament. Aborda específicament i prioritàriament la manca de motivació i les dificultats objectives d’aprenentatge.
CURSOS REALITZATS 2022
1) CASAL DELS INFANTS barri de la Mina ( Sant Adrià del Besós) Primer curs
a.- Característiques del grup
La formació va adreçada a dones joves d’entre 16 a 22 anys. El grup és de 20 noies. Només 8 tenen l’ESO, de les quals 4 sí tenen idea de seguir els seus estudis fent un grau mitjà. La resta no acaben de tenir massa clar què és el que volen fer més endavant, la majoria vol treballar en el sector serveis, atenció als infants, perruqueria, sector artístic, etc. En general amb competències bàsiques i transversals fluixes i tenen l’autoestima molt baixa. Algunes amb mostres d’hiperactivitat i dèficit d’atenció entre d’altres. Malgrat això, és un grup molt treballador, amb iniciativa i ganes.
Estan en el programa d’inserció sociolaboral que ofereix el Casal dels Infants.
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
A través d’aquest curs treballen aptituds i actituds davant de possibles feines per tal d’enfrontar-se de manera òptima a l’entrevista laboral, o com millorar la connexió amb els possibles clients i a les possibles feines, per tal de millorar la seva inserció sociolaboral. En tractar-se d’un grup hiperactiu, amb un grau elevat de dispersió i manca d’atenció, la metodologia aplicada ha estat molt pràctica. Un inici teòric breu i exercicis molt pràctics. Habitualment s’ha fet una xerrada inicial de repàs de tot el que s’ha fet, seguit d’un audiovisual.
Com la majoria de joves són del barri de la Mina, l’objectiu principal és que millorin les seves habilitats i competències, i acompanyar-los en la definició i sosteniment del seu itinerari, així com la millora de la seva ocupabilitat. Per tant, cal motivar-los perquè almenys tinguin les eines necessàries per tenir més oportunitats de treball i incorporar-se al mercat laboral.
A les sessions es va treballar, sobretot, la comunicació verbal i no verbal i es va incidir en els següents temes:
Vocalització, dicció i projecció de la veu
Millorar l’autoestima
Millorar en higiene postural. Treball diafragmàtic
Millorar la capacitat d’escolta i observació
Treballar l’empatia i assertivitat
Respecte a companys/es
Treball i confiança en l’equip
Millorar el treball comunicatiu
Detectar emocions base i saber-les transmetre
c.- Resultat de les sessions
Els objectius es van assolir en un 50%, ja que la majoria tenien moltes ganes d’aprendre i tenien clar que el seu objectiu final era el sector d’atenció al client perquè en un futur volien dedicar-se a treballs de cara al públic (venedors, caixers, monitors, botigues de roba, etc.). Això va ajudar a crear les condicions perquè les joves treballessin en una mateixa direcció i el grup es cohesionés.
Les classes van comptar amb la participació d’una voluntària del Casal dels Infants que va ajudar a fer que la dinàmica de les sessions fos més participativa.
2) CASAL DELS INFANTS barri de la Mina ( Sant Adrià del Besós) Segon curs
a.- Característiques del grup
Grup format per 21 dones, d’entre 16 i 23 anys, de nacionalitat espanyola que pertanyen al col·lectiu gitano. Provinents de fracàs escolar (la majoria van abandonar l’ESO al segon curs) i sense cap altra formació addicional. Les noies participen en diferents activitats del Casal des de fa anys. La majoria viuen en el barri de la Mina o als voltants i acudeixen a les activitats del PSLJ amb l’esperança “d’aprendre coses noves”. Moltes d’elles tenen una relació d’amistat al marge de les activitats del Casal, a més de ser conegudes familiarment.
La família és un valor important per aquestes noies, perquè les seves decisions depenen en gran manera de l’acceptació i repercussió que pugui generar a l’àmbit familiar.
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
Les aspiracions de totes les noies eren bastant semblants, trobar un treball o crear el seu propi negoci, per tant, s’ha fet un acompanyament del grup en el seu procés de recerca de feina mitjançant acció formativa “d’Ocupabilitat i inserció laboral” en la que han pogut veure una sèrie de continguts teòrics i pràctics, tot des d’una narrativa de coneixement del mercat de treball i experiència sobre el propi procés de recerca de feina. Continguts:
L’autoconeixement: motivacions, coneixements, actitud/conducta i habilitats.
Competències: què són i les més valorades pel mercat de treball.
Procés de recerca d’oferta laboral: planificació estratègica i resiliència.
Selecció de personal: que és i fases del procés.
Currículum, carta de presentació, carta d’agraïment i entrevista de treball.
En l’aspecte de la comunicació verbal i no verbal es va treballar el domini de l’atenció i autocontrol, l’expressivitat i treball emocional, el respecte als companys i en general, detectar emocions base i saber-les transmetre, i desenvolupar la capacitat d’observació i autocrítica.
c.- Resultat de les sessions
Els objectius es van assolir en un 60% gràcies a la bona predisposició del grup i l’alta participació en tots els exercicis proposats.
Mitjançant els continguts teòrics i la posada en pràctica d’aquests a través d’exercicis i de les tasques encomanades per a desenvolupar a l’aula, van poder consolidar conceptes i interioritzar realitats vinculades amb el procés de recerca de feina. Van denotar la necessitat de sedimentar un compromís amb si mateixes en aquest procés d’inserció en el món laboral i han adquirit les eines que els hi caldrà per aconseguir els seus propòsits.
Les alumnes van poder trobar un espai on pensar, de manera exclusiva, en el que són i el que volen obtenir en la seva vida. També van poder col·laborar, pensar i aportar en els projectes de vida de la resta de les seves companyes. Van poder practicar l’empatia, l’escolta activa, la generositat i la paciència.
3) CASAL DELS INFANTS barri de la Mina ( Sant Adrià del Besós) Tercer curs
a.- Característiques del grup
Grup format per 20 noies d’edats compreses entre els 16 i 22 anys, de nacionalitat espanyola i ètnia gitana. En general amb baixes competències bàsiques i transversals, i amb risc d’exclusió social. Són noies amb moltes càrregues familiars, però amb força talents artístics: dansa, dibuix i ritme. Algunes amb mostres d’hiperactivitat i dependència del mòbil.
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
Es va treballar amb uns objectius molt concrets i senzills per tal d’adaptar-los al nivell del grup. El primer repte que es va plantejar va ser millorar el treball de comunicació en general, com un dels factors més valorats per les empreses, i el domini de l’atenció i autocontrol. La metodologia emprada era molt pràctica i sempre s’acompanyava d’un audiovisual relacionat amb un tema que elles mateixes havien manifestat que els preocupava. La part teòrica era breu.
Com la majoria tenien com a finalitat trobar feina, es va treballar les capacitats i habilitats de cadascuna, i a partir d’aquí, reconèixer del que disposaven per aconseguir el que volien a la vida.
Les sessions de Psicologia Aplicada, van consistir en l’explicació, activitat i debat sobre les diferències entre “persona” i “personalitat”. Així com la identificació dels atributs funcionals i disfuncionals de la pròpia personalitat i dels altres. Es va treballar les virtuts i els vicis per mitjà de vídeos i imatges, generant-se un debat entre elles (sóc així o no?). També es va tractar la motivació i es va organitzar una taula rodona perquè totes les alumnes s’involucressin en els objectius de les altres i fessin de “psicòlogues” o “amigues” de la resta.
c.- Resultat de les sessions
Els resultats cal dir que han estat molt positius i palpables en la majoria de les noies i, per tant, els objectius s’han assolit en un 60%.
Amb la col·laboració inestimable de la coordinadora del Casal, es va aconseguir interactuar amb la majoria i que l’autoestima, que la tenien molt baixa, augmentés considerablement. Al final van expressar el seu somni de treballar, la majoria com a esteticistes i altres de caixeres en supermercats. De les sessions s’emportaven aquest propòsit de futur i la motivació per dur-ho a terme.
Un grup amb una excel·lent predisposició i un gran potencial. Amb una alta participació i una gran atenció a moments. El fet que totes fossin noies, va ajudar a obtenir un bon ambient a l’aula i uns molt bons resultats.
Consideracions finals 2022
Enguany, FundSocial ha concertat els seus cursos del Programa Social de Lideratge Jove amb una entitat, l’Associació Casal dels Infants per l’Acció social als barris, en concret el de la Mina a Sant Adrià de Besòs.
Amb aquesta entitat anem col·laborant des de l’any 2014 i fins a l’actualitat. Durant aquest temps, en concret, s’han portat a terme cursos als diferents territoris on l’entitat treballa: 5 cursos en col·laboració amb el Casal dels Infants del Raval, 3 cursos amb el de Badalona i 11 cursos amb el de Sant Adrià de Besòs.
A Sant Adrià de Besòs (barri de la Mina), el Casal dels Infants treballa amb un gran nombre d’immigrants i joves de cultura gitana en edat de treball, però que requereixen un plus de motivació i preparació per trobar feina. Són joves amb ganes de millorar, però amb moltes dificultats per la seva situació personal i familiar.
El PSLJ és un complement perfecte per ajudar a aquestes joves en situació de vulnerabilitat que cerquen feina i que es troben en transició cap a la seva autonomia.
Per tant, ja sigui per la naturalesa de la seva activitat o bé pel públic objectiu al qual s’adrecen, l’entitat ofereix una excel·lent concordança amb les finalitats del programa.
El treball coordinat entre la FundSocial i l’entitat, ha permès fer un seguiment exhaustiu de cada alumne i del grup. 37 noies han decidit retornar a l’educació reglada per millorar la seva ocupabilitat. Hi ha hagut una bona optimització dels resultats gràcies a aquesta articulació entre el programari (el curs) i el maquinari (l’entitat), assolint els objectius previstos en un 40%.