La Fundació pel Desenvolupament Humà i Social (Fundsocial), amb el suport de la Fundació Bancària “La Caixa” i la Fundació Roviralta, ha vingut desenvolupant des de fa quatre anys un programa dirigit bàsicament a dos grups diferents de persones: aquells que no busquen feina ni milloren la seva formació per desmotivació laboral i la manca d’oportunitats, que pot superar-se en la mesura que hi ha ofertes, però amb el handicap de la seva pròpia preparació, i els de desmotivació subjectiva, que amb independència de les oportunitats laborals, s’han situat fora de joc. Aquest grup està, en una mesura, determinat i alimentat per l’abandonament escolar prematur o pels qui es veuen obligats a abandonar l’ESO per no superar la seva finalització en el temps previst.
La forma d’abordar els dos grups és diferent. En el primer cas, les expectatives de feina, lligades a una millora formativa, pot ser un factor suficient; en el segon, senzillament no funciona perquè no tenen motivació per fer res. És el grup més difícil i que alimenta un gruix de població adulta que se situa en la marginació laboral.
És per tota aquesta situació que la Fundsocial ve aplicant el seu Programa Social de Lideratge Jove, programa intensiu de 30-34 hores de durada, dotat d’una metodologia específica a les necessitats dels joves que ni estudien ni treballen (ni nis) i adaptat també als repetidors reiterats en risc d’abandonament. Aborda específicament i prioritàriament la manca de motivació i les dificultats objectives d’aprenentatge.
L’EXECUCIÓ DEL PROGRAMA 2017
1) Alumnes Escola de Rugbi (Sant Boi de Llobregat)
Característiques del grup
En aquesta ocasió el grup estava format per joves d’entre 16 i 17 anys que tenien en comú, l’interès i pràctica del rugbi, però també presentaven mancances importants en el tema d’estudis. Alguns eren repetidors reiterats i per tant en risc d’abandonament, d’altres tenien problemes per seguir els estudis, ja fos per manca de motivació o bé per dificultats en l’aprenentatge.
Objectius. Com s’ha treballat?
Es van marcar 4 objectius:
- Coneixement de l’estat actual, tant efectiu com cognitiu, facilitant una mirada pròpia de cadascun pel reconeixement de límits i fortaleses. Es va incidir en l’àmbit escolar, familiar i esportiu
- Conèixer la forma de treballar de cadascun dels participants. Es van utilitzar dos exemples senzills de forma grupal.
- Potenciar els punts forts dels participants i autoconeixement. Conèixer les respostes a diferents situacions conflictives dels integrants del grup i trobar les formes de resoldre-les. Diferenciar entre fets i opinions.
- Trobar estratègies d’organització i planificació de les activitats diàries a l’escola, durant les hores d’estudi, i amb els amics i companys.
Es va treballar amb tècniques per potenciar recursos com la intel·ligència emocional, l’expressió oral, el gest, la veu, la improvisació i l’autodomini.
La manca de coneixements es va treballar amb la capacitat de comprensió lectora, expressió escrita i exposició oral.
L’objectiu era treballar amb una base teòrica i una majoria de pràctica (20%-80%)
Resultat de les sessions
En aquesta ocasió, el fet que la majoria de participants es coneixien del rugbi, va facilitar un clima de confiança entre ells. Es van assolir gran part dels objectius doncs la majoria van estar molt compromesos amb tot el que s’explicava i van poder dur-ho a la pràctica, a petita escala, en el seu dia a dia. Van adquirir eines per sortir de la seva situació i van millorar les estratègies d’estudi.
Una característica del grup, el parlar tots a l’hora i sense escoltar-se, va ser corregida gradualment la qual cosa va facilitar el desenvolupament de les sessions i la millora de tots ells en el compromís front els estudis, la família i els companys. També va ser clau el recolzament i participació a totes les sessions, d’un jugador del primer l’equip de rugbi de la Santboiana, en Federico González, a qui tots admiraven com a jugador i que a més els hi feia un seguiment de tot el que havien tractat i treballat, per veure si també s’aplicava en la seva actitud en els entrenaments de rugbi que ell mateix dirigia. En aquest grup es van cobrir els objectius en un 80% dels alumnes.
2) UNIÓ ESPORTIVA SANTBOIANA. RUGBY (Sant Boi de Llobregat)
Un any mes, la Fundsocial i la Unió Esportiva Santboiana (UES) van signar, el 6 de febrer, un Conveni per establir un marc de col·laboració i afavorir el desenvolupament del “Programa Social de Lideratge Jove” a través de l’entrenament en l’esport del rugbi, a les instal·lacions de la UES. El club va aportar tots els recursos humans i materials necessaris per dur a terme el Programa. Els joves de Sant Boi de Llobregat que si van apuntar, podien completar la seva formació amb el rugbi.
L’objectiu d’aquesta pràctica esportiva és millorar el rendiment escolar basant-se en els valors del rugbi: disciplina, esforç, sacrifici diversió, esperit d’equip i respecta, a fi d’educar el caràcter.
En aquesta ocasió, el mateix jugador del primer equip que assistia a les sessions del Programa per coordinar-lo amb el club, el Sr. Federico González, després els entrenava el que va millorar l’efectivitat del programa docent- esportiu.
El resultat d’aquesta combinació, rugbi més Programa Social de Lideratge Jove, ha estat del tot positiu doncs els joves han tingut una orientació i acompanyament integral que s’ha plasmat en el seu comportament en el terreny de joc, tant individualment com en equip.
3) CASAL DELS INFANTS ( Badalona) Primer curs
Característiques del grup
Un grup de 17 nois i noies d’entre 18 i 23 anys, força heterogeni, de nacionalitats molt diverses i amb estudis mínims d’educació secundària. Molts en situació de vulnerabilitat social per la situació econòmica, però també per la manca de referents familiars en molts casos.
Objectius. Com s’ha treballat?
Es va iniciar el curs amb unes sessions de coaching motivacional que van assentar les bases per activar l’interès dels joves i la participació en els diferents exercicis proposats. Es van treballar tres eixos fonamentals:
- Què em guia a l’hora de prendre decisions.
- Com valoro el que tinc a l’abast per aconseguir el que vull.
- Com descobrir el meu potencial.
En la comprensió lectora i l’expressió escrita, es va treballar en diferents nivells i de forma més individualitzada en funció del coneixement que tenien de l’idioma. Es van utilitzar materials de comprensió bàsica (situacions comunicatives quotidianes, textos curts, cançons, vídeos i diversos registres).
Se’ls va donar a conèixer l’evolució del mercat laboral i les noves tendències de futur. Es va treballar, sobretot, l’entrevista de treball i el procés de recerca, així com les competències més valorades per les empreses. A través d’uns exercicis, van poder identificar els interessos professionals, les fortaleses i les àrees de millora.
En general en el grup els hi faltava energia i vocalització, decisió i actitud comunicativa, coses que es van treballar a fons amb les tècniques de comunicació verbal i no verbal.
Resultat de les sessions
Els objectius es van assolir en un 90% doncs, malgrat la situació d’immigrants, amb tota la càrrega personal i familiar que això comporta, el fet d’estar inserits en grups socials d’acollida i del treball previ dels responsables del Casal dels Infants, van participar de forma molt activa en les diferents sessions, mostrant sempre una gran inquietud per totes les matèries que es van donar i valorant de forma clara i directa l’oportunitat que se’ls hi donava. Com exemple d’aquest bon nivell d’implicació, alguns dels joves es van fer socis de biblioteques públiques i van sol·licitar préstec de llibres.
4) CASAL DELS INFANTS ( Badalona) Segon curs
Característiques del grup
En aquesta ocasió es va comptar amb dos perfils diferenciats (tots dos però en risc d’exclusió social). Per una banda joves de 17 a 25 anys i per l’altre, majors de 25 anys. Ambdós perfils amb una demanda d’ocupació clara.
El primer perfil eren joves inactius, desvinculats de l’àmbit formatiu i/o laboral, sense xarxa social i la majoria sense documentació reglada.
El segon perfil eren persones en edat laborable, que estaven a l’atur, amb permís de treball vigent, però considerades en risc o situació de vulnerabilitat ( persones i/o unitats familiars que no perceben cap ingrés o com a màxim 667.-€ mensuals).
Per tant, és tractava d’un grup de 15 joves, amb un perfil competencial més potent i més madur emocionalment, però amb més responsabilitats associades i certa dificultat en l’idioma.
Objectius. Com s’ha treballat?
En aquesta ocasió, i d’acord amb els responsables del Casal, es va passar el primer dia una fitxa amb una sèrie de preguntes que també es passaria el darrer dia de curs. L’objectiu era que els joves poguessin veure millor l’evolució de la seva formació per tal d’augmentar el nivell d’autoestima.
Durant aquest segon curs, es van treballar els conflictes (i la seva gestió); els equips de treball; les diferents situacions que es poden donar en l’entorn laboral; la importància del compromís en tots els processos (laborals i personals); el contracte de treball com a eina vinculant; el contracte psicològic entès com tot allò que no està escrit en el contracte, però que és inherent a l’acceptació del lloc de treball i del rol corresponent; les fases més importants en el procés de selecció de personal (tot vinculant aspectes que cal potenciar i que cal minimitzar en aquest procés). També es va treballar l’apartat d’autoavaluació revisant el Voler (motivació), Saber (coneixements), Saber Ser (autoconeixement i conducta) i Saber Fer (habilitats) així com les preguntes vinculades a aquests aspectes. La comunicació, com una de les competències més valorades per les empreses, va ocupar un espai important de les sessions, amb una sèrie d’exercicis pràctics que va posar de relleu com una mateixa realitat pot ser descrita de forma diferent, i amb més o menys grau de detall, però sense faltar mai a la veritat.
Resultat de les sessions
Tot i la dificultat en el idioma, en algun cas, aquest grup va treballar amb molta motivació i ganes d’aprendre, molt atent i participatiu, i agraïts amb les classes i aprenentatges assolits. La fitxa que se’ls hi havia donat a l’inici i que se’ls hi havia fet molt feixuc contestar per escrit, al finalitzar el curs es va fer de manera oral, la qual cosa va servir per veure els avenços personals que la majoria havia tingut. Els objectius es van aconseguir en un 85%.
5) CASAL DELS INFANTS (Badalona) Tercer curs
Característiques del grup
En aquest curs el grup va ser molt nombrós i la nacionalitat majoritària dels alumnes era autòctona, joves de Badalona i Sant Adrià del Besos, però també gent vinguda de països com Marroc, Nigèria, República Dominicana, Equador i Uruguai.
Tot i ser un tarjet més adult (18 a 25 anys), i amb una clara orientació al mercat de treball i a l’assoliment d’ocupació laboral, es va evidenciar un problema d’iniciativa i de creativitat en la resolució de les dificultats.
Objectius. Com s’ha treballat?
- Autoconeixement i detecció de les pròpies competències, professionals i personals, revisió de les mancances.
- Elaboració d’una estratègia adequada en funció dels propis interessos i de la demanda del mercat laboral.
- A través de les tècniques de comunicació verbal i no verbal es van treballar els següents punts amb una base teòrica i una majoria de pràctica (15%-85%): l’expressió i llenguatge corporal, la intel·ligència emocional, la improvisació en el discurs, el diàleg, la veu i el control.
- Revisió de les diferències entre liderar i dirigir. Desglossament dels trets que construeixen el lideratge.
- Gestió de conflictes i dinàmiques de treball. El compromís i la metodologia bàsica de recerca de feina.
Resultat de les sessions
La majoria de professors van coincidir que aquest grup va ser, de totes les edicions del Programa, un dels millors treballant. Va haver participació, escolta activa, respecte al desacord i molta ajuda entre ells. Les diferents edats no van ser cap obstacle doncs tots ells anaven molt focalitzats a la recerca de feina, tenien clar el que volien, però no com aconseguir-ho. Les classes van ser molt pràctiques, amb l’execució d’exercicis que els posava a prova de tot el que havien après.
Els objectius es van aconseguir pràcticament en un 100% .
Consideracions finals 2017
Fundsocial ha considerat enguany que el seu eix de treball de lideratge jove guanyava en eficàcia si els cursos els concertàvem amb menys entitats, però que agrupen un major nombre de joves i adolescents: La Unió Esportiva Samboiana, que incideix sobre el territori del sud del Baix Llobregat, i el Casal dels Infants ( Barcelonès Nord i Ciutat Vella) que per la naturalesa de la seva activitat i el públic objectiu al que s’adrecen ofereixen una excel·lent concordança amb les finalitats del programa.
L’eficiència del programa no està només en funció dels continguts que s’imparteixen, sinó que també depèn del seguiment del curs per part de les entitats que són les que mantenen la continuïtat del contacte. Aquest enfocament és un dels resultats de l’experiència adquirida, que podíem expressar-la com la optimització dels resultats per la millor articulació possible entre el programari ( el curs) i el maquinari ( l’entitat).
La UES i el Casal dels Infants no són les úniques amb les que s’ha treballat, i encara menys les que compleixen les condicions d’optimització dels resultats, però si expressen dos prototipus.
La limitació dels recursos disponibles limita la irradiació del programa Social de Lideratge Jove. Si fos possible anar-lo incorporant a tota entitat social de treball amb adolescents i joves que presenten mancances educatives, i tot club esportiu amb vocació d’educació integral, el canvi de la situació seria palès donat que incidiria sobre el problema estratègic del nostre país: l’elevat nombre d’abandonament escolar prematur i els joves que ni estudien ni treballen (ni ni).
En relació a la dimensió esportiva, hem verificat en el transcurs dels quatre anys d’experiència, que la seva vinculació al programa multiplica la seva efectivitat. Considerem que la capacitat educadora de l’esport, com a factor decisiu que l’esport d’equip triat sigui el rugbi a causa dels valors que persegueix i les virtuts en les que educa, són bàsics perquè els nois afectats pel fracàs escolar trobin motivacions internes per superar la seva situació.
Fundsocial sense abandonar altres camps voldria ampliar aquesta estratègia d’articular el Programa Social de Lideratge Jove amb l’esport
També volem corregir una característica fruit de la situació social: hi ha molts més nois que noies en aquesta situació, i per tant són ells els que s’acullen més al Programa. També hem observat que aquest fet que comporta una feble presència de noies, mentre que funciona bé per a ells, retrau en alguns casos a les noies. Per a superar aquest handicap i a partir dels precedents, és el nostre propòsit dur a terme l’any vinent un dels cursos només per a noies, sense que tal fet signifiqui variar la naturalesa mixta de la resta, sinó oferir una oportunitat addicional a les noies. En la nostra proposta pel 2018 definirem la forma en la que és possible aquest objectiu, d’agrupar noies en situació de baix rendiment o que no estudien ni treballen
Hem accentuat, sense suprimir l’enfocament sobre els escolars, la dimensió de la inserció laboral de part dels cursos aprofitant sempre l’edat dels assistents. El programa ens permet la flexibilitat d’orientar-lo més cap a la superació acadèmica, o bé la preparació per la cerca de feina en funció del perfil dels assistents en el que l’edat és una característica bàsica.