La Fundació pel Desenvolupament Humà i Social (Fundsocial) té per objecte promoure un model de societat responsable i solidaria, amb capacitat d’aportar respostes a problemes i reptes decisius. A partir d’aquest objectiu, la Fundsocial dur a terme per segon any consecutiu el Programa Social de Lideratge jove dins l’àmbit català, destinat a nois i noies de 15 a 24 anys que ni estudien ni treballen o bé estan en risc d’abandonar els estudis sense completar el cicle de secundària obligatòria. Aquest programa té uns fonaments pedagògics i una metodologia que aborda específicament i prioritàriament la manca de motivació i les dificultats objectives d’aprenentatge.
L’EXECUCIÓ DEL PROGRAMA 2015
1) I 2) PARRÒQUIA Nª SRA. DEL ROSER (Cerdanyola del Vallès)
Aquesta parròquia, a través de les escoles del barri, han fet un grup de nois entre 15-17 anys que tenen problemes per acabar l’ESO o bé ja l’han abandonat. És una zona molt castigada amb famílies molt problemàtiques. Han fet un grup de 20 nois i noies. Van començar el novembre de 2014, tots els dissabtes, i el gener del 2015 l’hem acabat. Com a conseqüència dels bons resultats, i a través del boca a boca, s’han interessat més joves per la qual cosa, a partir del dissabte 11 d’abril, tornarà a fer-se el programa amb un nou grup.
PRIMER CURS :
Característiques del grup: es tractava d’un grup de nois i noies amb edats molt diferents, de 12 a 19 anys, tots ells nascuts aquí i de pares autòctons, però amb una situació familiar difícil. Molts eren força introvertit i amb vergonya, però poc a poc i en general tenien ganes d’aprendre i bona predisposició al treball. Es va observar alguna problemàtica concreta de tractament psiquiàtric que es va comentar amb el responsable del grup.
Objectius, com s’ha treballat: Els objectius es van reduir un xic, vistes les característiques del grup. La idea era que despertessin, millora d’autoestima, claredat en el gest i en el llenguatge. Es va treballar una base teòrica i una majoria de pràctica (20%-80%): l’energia i com gestionar-la, l’expressió i llenguatge corporal, l’autoestima, la seguretat, la higiene postural, la intel·ligència emocional una miqueta, la improvisació en el discurs, el diàleg i l’escolta, la veu, el control.
- Des del punt de vista de la psicologia aplicada, l’objectiu principal era ajudar a reconèixer les motivacions principals de les seves conductes per tal de facilitar el canvi; obrir la mirada a les necessitats dels altres així com adonar-se de com influeix el seu comportament en els altres. Amb el plantejament d’una història havien de parlar entre ells i contrastar quines semblances trobaven amb la seva vida.
- Per la comprensió lectora i l’expressió escrita es va treballar a partir de fotocòpies, cançons i vídeos. Eren sessions molt bàsiques i actives donat el nivell del grup.
- Per les estratègies d’estudi es va remarcar la importància de l’estructura i el mètode per a estudiar per tal de detectar les coses importants (mitjançant uns exercicis). Se’ls hi va donar un text molt complexa, però la resposta era molt fàcil (era un petit “engany). L’objectiu era fer-lis veure que cal parar atenció a l’essencial i al que ens demanen, i que és impossible retenir-ho tot.
Resultat de les sessions, s’han aconseguit els objectius ?
En general es van assolir els objectius, eren alumnes que els hi costava (amb excepcions), però anaven fent (sense presa, però sense pausa). Van aprendre forces coses i van millorar les seves aptituds. Algun alumne fins i tot va plantejar problemes i reptes personals. S’emportaven l’amistat que havien fet entre ells i la importància de l’esforç per aconseguir les coses
SEGON CURS:
Característiques del grup
Un grup d’un sol noi i la resta noies d’entre 15-17 anys. Les noies eren molt complicades. Poc a poc el grup va anar millorant, però a banda dels problemes socials que podien tenir (en alguns casos dependents de l’Administració) calia atenció psicològica o psiquiàtrica en algunes d’elles. Força casos d’autoestima molt baixa, introversió exagerada, irritabilitat, etc, eren algunes de les coses que es van detectar. Algunes estaven sota medicacions i provinents d’experiències familiars traumàtiques.
Objectius i com s’ha treballat
– Es va treballar amb una motivació prèvia totes les classes perquè costava molt que arrenquessin. Tant pel que fa a la comprensió lectora com a l’expressió escrita, es van utilitzar mecanismes molt dinàmics per treballar, com cançons i vídeos. Això els hi cridava l’atenció i feia que la seva participació fos més alta.
– Els objectius es van haver de reduir i adaptar molt al grup. La idea era que detectessin i milloressin els possibles problemes, millora d’autoestima, molt l’autodomini, relaxió i control.
– Es va preparar amb cada jove una breu conversa per a demanar, proposar i oferir alguna cosa a l’altre, es tractava de clarificar el que havien de desenvolupar per aconseguir el seu somni, que en algun cas, van dir que no en tenien.
Resultat de les sessions, s’han assolit els objectius?
Ha estat difícil transmetre nous conceptes i capacitats d’escriptura i lectura. S’oblidaven d’una classe per l’altre del que havien fet, les seves limitacions psicològiques no ajudaven tret de casos concrets. De totes maneres, el fet de tenir la possibilitat de fer un programa com el que se’ls hi va proposar, va ser nou per a ells. Van agrair l’esforç fet pels professors i sobretot que poguessin expressar els seus negits.
Al finalitzar el programa, van manifestar alguns pensaments:
“Me doy cuenta de que me tengo que valorar más”
“Quiero pedir a un educador si puedo ir con mi hermana a pasear a su perro”
“Voy a proponer cuidar a un niño para ganar dinero y hacerle un regalo a mi madre”
“Hay que pedir bien las cosas”
“Quiero pedirle a mi madre hacer un curso de tailandés”
3) ESCOLA PEDAGOGIUM COS (Sant Boi de Llobregat)
Aquesta escola, després de fer una preselecció entre joves de 14 i 17 anys que actualment estan cursant 3r. i 4t. d’ESO, i que els caracteritza el fet de ser repetidors, problemes de motivació i baix rendiment escolar, l’octubre de 2014 van iniciar el programa tots els dilluns. Aquest 2015 hem continuat les sessions que acabaran el mes de març. Forma part del programa especial amb la Unió Esportiva Santboiana d’incorporar el rugbi per la seva capacitat formativa en la superació i l’esforç. També en aquest àmbit a funcionat molt bé, el que ens confirma que aquesta pràctica esportiva concreta és molt adequada per la metodologia del programa de motivació i dificultat per l’esforç.
Característiques del grup: Aquesta escola, després de fer una preselecció entre joves de 14 i 17 anys que actualment estan cursant 3r. i 4t. d’ESO, i que els caracteritza el fet de ser repetidors, problemes de motivació i baix rendiment escolar, van iniciar el programa tots els dilluns. Era un grup molt i molt complicat que es va convertir en un repte. Tenien problemàtiques molt diferents i molts d’ells eren perfils que perfectament podrien acabar sent ni-nis en un futur. Amb ells es va engegar un programa especial amb la Unió Esportiva Santboiana d’incorporar el rugbi per la seva capacitat formativa en la superació i l’esforç. La majoria s’hi van apuntar amb uns resultats molt bons.
Objectius, com s’ha treballat: Els objectius es van haver d’adaptar moltíssim i fer-los a curt termini perquè cada dia era un món. Una primera classe de base, amb punts pràctics. Les següents es va treballar l’expressió oral, el gest, la veu, la respiració, la improvisació, el treball d’equip que curiosament costava, l’observació, el diàleg, la veu i l’autodomini.
Pel que fa a la comprensió lectora i expressió escrita, el primer objectiu era incrementar la seva capacitat de relacionar-se amb els textos: millorar la seva percepció lectora. El segon objectiu era desenvolupar una millor capacitat d’expressió escrita i d’identificació primer del que es volia expressar. També, paral·lelament, es volia incrementar la seva capacitat d’expressar-se oralment a l’hora de exposar els treballs realitzats i els possibles dubtes que tinguessin.
Com la capacitat d’atenció sostinguda era molt baixa, es va haver de recórrer sempre a exemples, medis tecnològics com vídeos i cançons a partir dels quals es feia una reflexió. Mencionar grans dificultats de pensament autoreflexiu a l’hora de treballar situacions que tocaven amb problemes personals i familiars greus. En les sessions van mostrar, en general, una visió molt desesperançada de la seva pròpia capacitat per estimar o amb una visió molt egoista de l’exercici de la justícia social, fruit del desencant viscut en situacions on ningú mai no ha mirat per ells o els ha fet patir.
Resultat de les sessions, s’han aconseguit els objectius ?
Els hi agradava molt debatre, però quan tocava escriure pràcticament la meitat de la classe ho feia de forma molt breu i sense prestar molta atenció. Els objectius d’incrementar les seves qualitats d’escriptura i lectura podríem dir que es van assolit per a un 25% dels alumnes.
Es tractava de traçar un camí que mostrés com fent petits gestos a la nostra quotidianitat podien ser millors persones i portar això als demés. L’objectiu era presentar un model de persona que, tot i que té punts febles, i no és perfecta, s’esforça per ser millor.
El curs va finalitzar amb la petició d’un pensament o alguna reflexió que es portaven del treball: el pensament repetit va ser “que cada uno tiene que encontrar el sentido a su vida”. Tot i que és una reflexió que pot semblar molt utòpica i que cal materialitzar, cal destacar precisament que ho van pensar al menys una vegada en la seva vida.
4) ESCOLA LLOR (Sant Boi de Llobregat)
El 23 de febrer de 2015 s’ha començat el programa en aquesta escola amb joves de 4t. d’ESO. És un grup d’alumnes força homogeni amb poques estratègies de relació entre iguals, no són problemes conductuals, tot el contrari, són bastant aturats i amb dificultats d’estudi i relació. Són alumnes que necessiten una bona dosi d’autoestima. El grup està format per 18 joves i les sessions es fan tots els dimecres.
Característiques del grup
Era un grup amb una mitjana d’edat d’uns 14-15 anys. Les noies anaven totes en grup i els nois tots en grup. Es van detectar tres subgrups bàsics en la dinàmica de les sessions: el subgrup que mantenia una conducta i diàleg adequats i correctes; el que cridava més l’atenció amb les seves intervencions i to de veu i finalment, el grup que es distreia més fàcilment. En general estaven molt expectants pel programa social de lideratge jove. Es van observar problemàtiques d’hiperactivitat, ansietat, tdh, alumnes altament sensibles, lateralitats, dicció, temes posturals, etc. Era un grup que necessitava una bona dosi d’autoestima.
Objectius i com s’ha treballat.
L’objectiu era que els alumnes guanyessin en seguretat comunicativa, autoestima i que tinguessin una millor oralitat. Es va treballar sempre amb una base teòrica de conceptes de comunicació verbal i no verbal i després la part pràctica molt més extensa (5%-95%): l’energia i com gestionar-la, l’expressió corporal, els bloquejos, el llenguatge corporal, l’autoestima, la seguretat, una mica el discurs, molt poc la interpretació, la higiene postural, la intel·ligència emocional una miqueta, el llenguatge en general, el respecte, el diàleg i l’escolta i força l’autodomini i el control.
Un altre objectiu era fer-los comprendre la seva modalitat de lideratge reconeixent el que els guia en la presa de decisions, valorant el que tenen disponible per aconseguir el que volen a la vida i descobrir el seu potencial a desenvolupar. Per tot això es van concretar les accions precises a realitzar, es van planificar converses per després avaluar els resultats i afinar el missatge. Les sessions es van desenvolupar amb una metodologia interactiva per a dinamitzar la reflexió, l’enginy i la cooperació entre les persones.
En la descoberta personal i dels altres, es van proposar una sèrie d’exercicis que van permetre apreciar que el nivell d’implicació va ser més elevat en els moments en que parlaven directament de la seva realitat i de les relacions entre ells deixant entreveure la problemàtica existent en els diàlegs i expressions (més o menys directes)
Resultat de les sessions, s’han aconseguit els objectius?
En general els mínims es van assolir i les classes van evolucionar en exponencial cap a positiu. Si bé la majoria d’ells quan trobin la seva motivació tenen motor i recursos per a orientar de forma adient la seva acció i tota l’energia que porten dins, també és cert que hi ha algun perfil de futur incert pel seu tarannà i forma de relacionar-se amb la vida.
Al final del curs van compartir que sortien motivats, contents, inspirats i pensatius. Que necessitaven prioritzar i ordenar estudis, fer esport i que per demanar està bé oferir alguna cosa i arribar a acords.
5) CASAL DELS INFANTS DEL RAVAL (Barcelona)
En el cas del Casal dels Infants del Raval, el 2014 ja es va fer el programa amb joves de 18 a 23 anys que venien de situacions molt marginals, però que estaven treballant per ensortir-se’n. El resultat va ser tan positiu, que enguany els responsables del Casal ens han demanat repetir-lo per tres grups diferents, de manera que el febrer hem començat el primer, el mes de maig farem el segon i a l’octubre un tercer. El grup actual és de 18 joves, tots immigrants.
Cal destacar el treball previ que els educadors del Casal fan amb aquests joves i la implicació que tenen amb el programa assistint fins i tot a les sessions.
Característiques del grup (PRIMER CURS)
Un grup molt heterogeni amb nombroses nacionalitats diferents i diferents nivells de comprensió i desenvolupament educatiu. Les edats anaven en torn els 16-20 anys. Els alumnes estaven implicats i la seva actitud a classe era molt bona. Curiosament quan es tracta de grups amb alumnes provinents d’altres països són més aplicats i valoren més la possibilitat d’aprendre.
Objectius i com s’ha treballat
Els objectius es van haver d’adaptar pel tema idiomàtic, però es va poder treballar molt bé la comunicació base, l’emoció i com comunicar-la, la mirada, la salutació, la dicció catalana i castellana i el treball d’equip.
Conèixer l’evolució del mercat laboral i les noves tendències del futur del treball. Treballar l’autoconeixement per poder identificar els interessos professionals, les fortaleses i les àrees de millora.
Ajudar als participants a fixar-se objectius reptadors, mesurables i assolibles que els permetessin orientar-se a l’acció i a l’assoliment de les seves fites.
En la comprensió lectora i l’expressió escrita, es van fer dos grups, els que no tenien problemes en la comprensió del idioma i els que si en tenien. Amb aquest segon grup es va fer un treball més individualitzat, però que amb l’ajut dels mateixos companys més avantatjats ens en vam sortir prou bé.
Resultat de les sessions, s’han assolit els objectius?
Com a conseqüència de la gran predisposició del grup i la bona voluntat per part de tothom, els objectius es van assolir. A la darrera sessió del curs, els alumnes van manifestar coses molt concretes pel que els hi havia servit el programa:
“Tengo claro cuáles son las opciones de otros cursos para apuntarme y seguir avanzando hacia mi sueño/objetivo por ejemplo para aprender catalán, cocina, peluquería,…”
“Me siento mejor preparado para encontrar un trabajo en el mundo de la moda”
“Tengo claro quiénes son las personas que pueden ser mis aliados y que no estoy solo”
6) INSTITUT BARCELONA CONGRÉS ( Barcelona)
A través del Consorci d’educació de Barcelona, es va fer una reunió amb responsables d’instituts que tenen la consideració de dificultat especial per estar ubicats en entorns socials i econòmics desfavorables classificats com de complexitat màxima. D’aquesta reunió, va sorgir l’interès per part de l’Institut Barcelona-Congrés de dur a terme el programa social de lideratge jove. A través de la cap d’estudis i la coordinadora pedagògica s’ha fet un grup de joves entre 14 i 16 anys que es caracteritzen perquè estan completament desmotivats, molts d’ells van a l’Institut només per obligació i es limiten a ocupar una cadira i la majoria tenen situacions familiar molt complicades. El febrer hem començat amb el programa tots els dilluns i dimecres.
Característiques del grup
Un grup força complicat d’edats compreses entre els 13-17 anys, repetidors d’ESO. Alumnes amb problemàtiques vàries i sobretot relacionades amb els estudis. Alguns amb ganes de dinamitar la classe i baixa motivació en l’àmbit escolar.
Objectius i com s’ha treballat
Es va treballar a través de projeccions, preguntes que ajudessin a l’autoreflexió per a descobrir les dificultats que els porten a “estancar-se” i seguir on estan sense plantejar-se un canvi per a després poder donar el pas a plantejar-se possibles fites (centrades en l’àmbit acadèmic).
També es va treballar la motivació al canvi mitjançant diàleg, roll-playing i preguntes guiades.
Se’ls va posar unes feines que havien de fer durant la setmana: estructurar horaris, deixar d’utilitzar el mòbil durant mitja hora, arribar a casa l’hora que havien demanat els pares, tenir més paciència quan escoltaven el professor, discutir una vegada al dia, etc.
Un objectiu era conèixer quines prioritats tenien a la vida i amb quines responsabilitats creien que carregaven amb l’edat que tenien. Això ens va donar informació per a descobrir si assumien les responsabilitats pròpies de la seva edat, o pel contrari no n’assumien cap, o bé carregaven amb altres com per exemple cuidar dels seus pares.
Es va treballar la respiració, molt important en aquest grup, la concentració, la improvisació, el llenguatge en general (costava molt fer un discurs concret), el respecte (objectiu important), el treball d’equip, l’autodomini i el control del cos.
Resultat de les sessions, s’han assolit els objectius?
Es van assolir els objectius, tot i que havia episodis excepcionals no massa positius, que es van anar controlant i millorant amb la disciplina de treball.
Segons els alumnes, les coses amb les que es van quedar van ser: “Me ha gustado eso de tener un sueño”; “Se que debo fijarme objetivos pequeños y alcanzables”; “Los aliados son importantes”.
Un altre objectiu que es va assolir va ser el desbloqueig emocional d’algun d’ells al ser escoltats i verbalitzar els problemes que tenien, així com de visualitzar a través de “fitxes” que van fer, les fites més realistes que podien ajudar-los.
7) FUNDACIÓ PERE TARRÉS
El 2014, a través de la Fundació Pere Tarrés, es va fer el programa a dos centres, el Submarí (Barcelona) i l’associació Esquitx de Sabadell. Enguany ens hem tornat a reunir amb el coordinador de centres oberts i diaris, i ens ha manifestat que degut als bons resultats de l’any passat, tenen interès en tornar a repetir el programa, però en dos centres diferents que encara estem concretant.
8) CONSORCI BADALONA SUD (Badalona)
El 2014 es fa fer el programa en el Consorci i enguany estan treballant la proposta d’un nou programa amb el Pla Educatiu d’Entorn de la Salut, i Llefià, que són dos barris de Badalona amb importants mancances.