La Fundació pel Desenvolupament Humà i Social (Fundsocial) té per objecte promoure un model de societat responsable i solidària, amb capacitat d’aportar respostes a problemes i reptes decisius. A partir d’aquest objectiu, la Fundsocial du a terme el curs 2013-2014 un Programa de Lideratge Social per a joves dins l’àmbit català, destinat a nois i noies de 15 a 24 anys que ni estudien ni treballen o bé estan en risc d’abandonar els estudis sense completar el cicle de secundària obligatòria. Aquest programa té uns fonaments pedagògics i una metodologia que aborda específicament i prioritàriament la manca de motivació i les dificultats objectives d’aprenentatge.
L’EXECUCIÓ DEL PROGRAMA 2013-2014
Des del mes d’octubre de 2013, s’ha realitzat una acció sistemàtica amb entitats i centres que podien estar interessats, atès el treball que estaven desenvolupant amb joves de les característiques del Programa Social de Lideratge Jove.
Després de contactar-hi i fer diverses reunions, primer per explicar el Programa i després per a concretar-lo segons les característiques dels joves de cada centre i les possibilitats d’aconseguir un grup, el resultat, ha estat el següent:
1) PARRÒQUIA SANTA MARIA DE LES ARENES (Terrassa)
El 19 d’octubre de 2013 va començar el Programa Social de Lideratge Jove per a Ni-Ni als locals de l’associació de veïns de Les Arenes, Grípia i Can Montllor de Terrassa. A través del rector de la parròquia Santa Maria de les Arenes, Mn. Antoni Deulofeu, es va formar un grup de 29 joves d’edats compreses entre els 16 i 21 anys (ni-ni) provinents d’entitats del barri, associacions i de la mateixa parròquia. Es tractava d’un grup de nois que no havien acabat l’ESO, la majoria venien de famílies desestructurades, amb greus problemes de comportament i que actualment no feien res. Les sessions que es van impartir, tenint en compte les circumstàncies del grup, van ser: emprenedoria i lideratge, aprendre a pensar, coaching i tècniques d’expressió, l’experiència del sentit de la vida i experiències de superació personal. El resultat entre els diferents participants va ser molt desigual, des dels que ho van aprofitar participant activament, als que a mig programa ho van deixar per manca de motivació i esforç. Tot el professorat va coincidir en la necessitat d’afecte i estímuls per aquests nois que moltes vegades se senten desemparats davant la realitat diària a que s’enfronten. La majoria va valorar molt positivament la iniciativa de la Fundació, doncs mai havien tingut l’oportunitat de treballar i reflexionar sobre el seu propi jo d’una manera senzilla i entenedora per a ells. Creiem que els objectius del Programa es van assolir, malgrat que caldria un seguiment personalitzat de cadascun.
2) LA SALLE COMTAL (Barcelona)
L’escola la Salle Comtal de Barcelona, va engegar el curs 2013-2014 un projecte de mesures d’atenció a la diversitat de l’escola amb la intenció d’oferir un recurs de diversificació curricular als nois i noies de 15 a 17 anys amb dificultats de conducta, d’integració social i amb baix rendiment acadèmic. La Fundació pel Desenvolupament Humà i Social, els va presentar el seu programa social de lideratge jove, amb una sèrie de matèries encaminades a reforçar competències de caire personal i social. El 28 d’abril de 2014, l’escola va iniciar el programa amb un grup de 17 joves i va escollir dos mòduls que podien ajudar a desenvolupar altres característiques dels alumnes, en concret van ser:
- Tècniques d’expressió teatral i verbal.
- Psicologia aplicada: la descoberta personal; dels altres.
En acabar el programa, els professors van presentar al Germà Javi Núñez, Sotsdirector de la Salle Comtal, un informe amb la descripció i consideració del que havien pogut observar així com una valoració de cadascun dels alumnes assistents.
Vist el resultat positiu d’aquestes sessions, ens van demanar repetir aquestes sessions i incorporar-ne d’altres, en concret, emprenedoria i lideratge, experiències-diàlegs i Esport. El programa va començar el dilluns 29 de setembre. En aquest cas és un grup de 18 joves d’entre 15 a 17 anys amb una situació personal difícil i als quals els costa mantenir l’atenció i l’interès. Totes les sessions s’han fet molt dinàmiques i s’ha treballat, sobretot, el llenguatge corporal, l’autoestima, la construcció d’un discurs, la seguretat, les potencialitats amagades que tenen, l’ajuda a reconèixer les motivacions principals de les seves conductes per tal de facilitar el canvi, possibles límits i fortaleses, etc. També van tenir el testimoni de tres persones que van compartir amb ells la seva experiència de vida amb èxits i fracasos.
3) EL SUBMARÍ (Fundació Pere Tarrés) Barcelona
Aquest centre té un programa anomenat Vols un cop de Mà? que ajuda a joves del barri en situació d’exclusió i amb greus problemes familiars. Des d’un primer moment es van interessar pel nostre programa doncs complementava àrees que ells no tocaven, però que consideraven bàsiques considerant el perfil dels seus joves.
Així doncs, el 30 d’abril de 2014 es va començar el Programa Social de Lideratge Jove. El grup de 15 joves entre 16 i 19 anys era un grup amb un nivell molt baix en la comprensió de moltes paraules (molts estrangers). Per tant, des del primer moment es va adaptar el vocabulari i els termes emprats a les sessions. Davant la proposta d’activitats, la majoria han reaccionat positivament, aprofundint i reflexionant sobre totes elles, el que ha fet que haguessin de connectar amb parts de la seva personalitat o bé realitats vitals doloroses. S’han posat molts temes sobre la taula, sempre enfocats cap el diàleg amb ells, que ha estat molt fructífer. Alguns dels joves no tenien regularitat en l’assistència, la qual cosa restava continuïtat a les sessions.
Cal destacar la disponibilitat del personal del centre en l’organització i desenvolupament de les sessions, implicant-se també en les activitats.
4) ASSOCIACIÓ ESQUITX DE SABADELL( Fundació Pere Tarrés)
Aquesta Associació treballa amb nois d’entre 16 a 24 anys, la majoria ninis, en un barri marginal de Sabadell. Tenen un programa que es diu InserJove i per tant el nostre programa era ideal per aquest públic. Han aconseguit fer un grup de 20 joves que el dilluns 6 d’octubre van iniciar el Programa.
Es tracta d’un grup molt heterogeni pel que fa a nivells de formació (des d’alumnes que no han acabat la ESO fins a una universitària que ha hagut d’abandonar els estudis), de procedència cultural i a nivell de coneixement de l’idioma castellà, que en general era bo, però que en alguns casos resultava insuficient per seguir adequadament les dinàmiques formatives. En general, molt interessats en aprendre com millorar l’expressivitat verbal i no verbal. En algun cas s’ha hagut de treballar l’ordre a la conversa i el saber esperar. Alguns amb problemàtiques relacionades amb el món de les substàncies estupefaents. S’ha intentat treballar les eines necessàries per poder desenvolupar-se d’una manera més òptima en un entorn laboral, familiar, etc o bé per poder realitzar possibles entrevistes de feina, o per, senzillament, implementar la seva comunicació. Tots els alumnes van descobrir el que els il·lusionava fer en la vida (jardiner, mecànic, dependenta, dissenyador web,…) i en base a la seva experiència es va treballar en què consistia el seu lideratge per anar construint una definició poderosa de si mateixos per poder donar la seva millor imatge possible. Van identificar un valor que els havia guiat per prendre una decisió a la seva vida, quines habilitats els hi reconeixien persones que els valoraven en el seu entorn familiar i social i quines coses pensaven que havien de potenciar per aconseguir el seu somni.
El grup va ser molt dinàmic amb gran interès per la conversa. Va ajudar molt la presència de la tutora del grup que va participar ajudant en el desenvolupament de les sessions.
5) CASAL DELS INFANTS DEL RAVAL ( Barcelona)
En el cas del Casal dels Infants, tenen un Servei de Transició a l’autonomia per a joves de 18 a 23 anys que venen de situacions molt marginals, però que estan treballant per ensortir-se’n, i part del nostre Programa el fan en paral·lel. S’ha aconseguit un grup de 18 joves que va començar el 29 d’octubre.
Amb aquest grup es vol treballar, sobretot, tota l’àrea de motivació i l’àrea de millora de la capacitat d’aprenentatge. Pel que fa a l’àrea d’orientació, s’ha de plantejar des de la visió d’itinerari d’autonomia que ells ja treballen. Per tant les sessions s’han d’ajustar a la realitat dels joves, no es podrà realitzar un alt nivell d’incidència en formacions de grau mig i grau superior, sinó en formacions de curta durada i d’accés a grau mig, per dirigir els joves al mercat laboral per consolidar la seva autonomia econòmica i a partir d’aquí poder començar un itinerari formatiu en paral·lel a la inserció laboral. Per tant, es tracta de sessions per millorar l’ocupabilitat, per una banda, i itineraris per reinserció laboral (programes de qualificació professional per a joves més grans de 16 anys que finalitzen la ESO sense haver obtingut el títol) per una altra.
6) CONSORCI BADALONA SUD ( Badalona)
El Consorci integra la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Badalona. Estan fent un grup en col·laboració amb les entitats educatives i escoles dels barris de Sant Roc, Artigues i El Congrés de Badalona. Ara estan treballant per començar el Programa Social de Lideratge Jove, el 18 de novembre amb un grup de 25 joves entre 16 i 20 anys, no vinculats a estudis reglats i vinculats de diferents maneres a les entitats del barri. Aquestes entitats que col·laboren són: Joves i Comunitat del casal dels Infants, Centre Sant Jaume Fundació Carles Blanch, Secretariado Gitano, Activitats Extraescolars de Badalona Sud, Serveis Socials, Projecte Incorpora, Projecte Intervenció Comunitària i Joves i Comunitat.
Després de dues reunions de la coordinadora del Programa, Muntsa Escolà, amb els representants d’aquestes Entitats, es va acordar el calendari, l’horari, l’entrega d’un certificat d’assistència i l’espai on es faran les sessions. El 4 de novembre es va fer la sessió de presentació del Programa a tots els joves interessats i als membres de les diferents entitats que hi col·laboren.
7) UNIÓ ESPORTIVA SANTBOIANA (Sant Boi de Llobregat)
Amb aquesta entitat de Sant Boi, es va acordar adaptar el Programa de Lideratge Social a través de l’esport, en concret del Rugbi i el seu Projecte Planter. L’objectiu és utilitzar la pràctica esportiva del rugbi per a la millora del rendiment escolar i ocupacional basant-se en uns valors d’aquest esport: esperit d’equip, respecte, diversió, disciplina i esportivitat.
El tècnic extreu un alt nivell de rendiment a través de reptes apropiats i l’aplicació de pressió. En el joc, l’essència d’aquesta etapa és el rendiment exacte del jugador i l’equip en la recerca de la consecució dels objectius. El joc està clarament estructurat i cohesionat, amb un major èmfasi en el paper de les individualitats.
El club es responsabilitza de buscar pel projecte el material esportiu, les instal·lacions, així com els monitors necessaris per l’activitat. Els nois interessats tenen entre 14 i 18 anys i participen en entrenaments i partits dels equips del planter.
Aquest programa va començar el 22 de setembre amb nois proposats per dues escoles de Sant Boi i els trets característics eren: baix rendiment escolar, falta de motivació, problemes amb la família i l’escola, interès en la pràctica del rugbi. El grup és de 16 nois.
8) PARRÒQUIA Nª SENYORA DEL ROSER (Cerdanyola del Vallès)
Aquesta parròquia, a través de les escoles del barri, han fet un grup de nois d’entre 15-17 anys que tenen problemes per acabar l’ESO o bé ja l’han abandonat. És una zona molt castigada amb famílies molt problemàtiques. Han fet un grup de 20 nois i noies per començar el dissabte 8 de novembre.
9) ESCOLA PEDAGOGIUM COS (Sant Boi de Llobregat)
Es va presentar el Programa Social de Lideratge Jove al professorat-tutories de l’escola. Posteriorment els tutors van proposar a un seguit d’alumnes i els hi van exposar. Finalment va haver la reunió amb els pares (tots son menors d’edat). De totes aquestes trobades ha sortit un grup de 20 alumnes d’edats compreses entre els 15 i 17 anys i que actualment estan fent 3r. i 4t. d’ESO, que estan molt interessats i que pel seu perfil (repetidors, baix rendiment escolar, problemes de motivació, etc.) s’adeqüen als objectius del Programa. Van començar el dilluns 27 d’octubre.