PROGRAMA SOCIAL DE LIDERATGE JOVE
El Programa Social de Lideratge Jove, està dirigit a la recuperació laboral o escolar de joves que ni estudien ni treballen, ampliat a repetidors reiterats d’ESO. És un programa que disposa d’una metodologia pedagògica pròpia que obté importants resultats de recuperació, de l’ordre del 39% dels alumnes, i que va iniciar-se l’any 2013 amb una prova pilot al barri de Les Arenes de Terrassa. Des de l’octubre de 2013 es realitza amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” per mitjà d’un conveni anual, i el recolzament de la Fundació Roviralta i la Fundació Antoni Serra Santamans.
El programa insereix bàsicament en tres grups diferents de joves:
- Aquells que no busquen feina ni milloren la seva formació per desmotivació laboral i la manca d’oportunitats, que pot superar-se en la mesura que hi ha ofertes, però amb el handicap de la seva pròpia preparació.
- Els de desmotivació subjectiva, que amb independència de les oportunitats laborals, s’han situat fora de joc. Aquest grup està, en gran manera, determinat i alimentat per l’abandonament escolar prematur o pels qui es veuen obligats a abandonar l’ESO per no superar la seva finalització en el temps previst.
- Grups d’emigrants que després de passar una sèrie de fases i cursos organitzats pel Casal dels Infants, requereixen d’un puntal motivacional per assegurar el sosteniment de la formació i de la cerca de feina.
La forma d’abordar els tres grups és diferent. En el primer cas, les expectatives de feina, lligades a una millora formativa, pot ser un factor suficient; en el segon, senzillament no funciona perquè no tenen motivació per fer res. És el grup més difícil i que alimenta un gruix de població adulta que se situa en la marginació laboral. En el tercer, s’han de treballar sobretot les habilitats socials i les competències lingüístiques doncs tenen un nivell mig-baix.
És per tota aquesta situació que la Fundsocial ve aplicant el seu Programa Social de Lideratge Jove, programa intensiu de 30-34 hores de durada, dotat d’una metodologia específica a les necessitats dels joves que ni estudien ni treballen (ni nis) i adaptat també als repetidors reiterats en risc d’abandonament. Aborda específicament i prioritàriament la manca de motivació i les dificultats objectives d’aprenentatge.
CURSOS REALITZATS 2020-2021
1) CASAL DELS INFANTS de la Mina ( Sant Adrià del Besós) Primer curs
a.- Característiques del grup
Grup de 16 joves d’entre 16 i 25 anys, la majoria de nacionalitat espanyola d’origen gitano, menys un noi marroquí i un altre colombià. Els participants era la primera formació que feien al Casal dels Infants. La majoria de joves no tenen la ESO, i busquen una alternativa formativa per després poder accedir al mercat laboral. Tenen una mancança important d’habilitats socials, i de competències, les quals es treballen durant el curs.
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
Al tractar-se d’un grup hiperactiu, amb un grau elevat de dispersió i manca d’atenció, la metodologia aplicada ha estat molt pràctica. Un inici teòric breu i exercicis molt pràctics. Habitualment s’ha fet una xerrada inicial de repàs de tot el que s’ha fet, seguit d’un audiovisual. Degut a la pandèmia, alguna classe es va adaptar per poder fer-la online.
Com la majoria de joves són del barri de la Mina, l’objectiu principal és que millorin les seves habilitats i competències, i acompanyar-los en la definició i sosteniment del seu itinerari, així com la millora de la seva ocupabilitat. Per tant cal motivar-los per a que al menys tinguin les eines necessàries per tenir més oportunitats de treball i incorporar-se al mercat laboral.
A les sessions es va treballar, sobretot, la comunicació verbal i no verbal i es va incidir en els següents temes:
- Vocalització, dicció i projecció de la veu
- Millorar l’autoestima
- Millorar en higiene postural. Treball diafragmàtic
- Millorar la capacitat d’escolta i observació
- Treballar l’empatia i assertivitat
- Respecte a companys/es
- Augmentar la confiança en l’equip
- Guanyar en comunicació
- Detectar emocions
c.- Resultat de les sessions
Els objectius es van assolir en un 60%, ja que la majoria tenien moltes ganes d’aprendre i tenien clar que el seu objectiu final era el sector d’atenció al client perquè en un futur volien dedicar-se a treballs de cara al públic (venedors, caixers, monitors, botigues de roba, etc.). Això va ajudar a crear les condicions perquè els joves treballessin en una mateixa direcció i el grup es cohesionés.
Les classes van comptar amb la participació d’una voluntària del Casal dels Infants que va ajudar a fer que la dinàmica de les sessions fos més participativa.
2) CASAL DELS INFANTS de la Mina ( Sant Adrià del Besós) Segon curs
a.- Característiques del grup
Grup format per 15 joves, tots nois, d’entre 16 i 17 anys, radicats al barri de la Mina, de nacionalitat espanyola i origen gitano. Provinents de fracàs escolar (la majoria van deixar la ESO al tercer curs) i sense cap altra formació addicional. Molt bona predisposició i molts talents per treballar com el de la música (flamenc).
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
Acompanyament del grup en el seu procés de recerca de feina mitjançant acció formativa “d’Ocupabilitat i inserció laboral” en la que han pogut veure una sèrie de continguts teòrics i pràctics, tot des d’una narrativa de coneixement del mercat de treball i experiència sobre el propi procés de recerca de feina. Continguts:
- L’autoconeixement: motivacions, coneixements, actitud/conducta i habilitats.
- Competències: què són i les més valorades pel mercat de treball.
- Procés de recerca d’oferta laboral: planificació estratègica i resiliència.
- Selecció de personal: que és i fases del procés.
- Currículum, carta de presentació, carta d’agraïment i entrevista de treball.
En l’aspecte de la comunicació verbal i no verbal es va treballar el domini de l’atenció i autocontrol, l’expressivitat i treball emocional, el respecte als companys i en general, detectar emocions base i saber-les transmetre, i desenvolupar la capacitat d’observació i autocrítica.
c.- Resultat de les sessions
Els objectius es van assolir en un 75% gràcies a la bona predisposició del grup i l’alta participació en tots els exercicis proposats.
Mitjançant els continguts teòrics i la posada en pràctica d’aquests a través d’exercicis i de les tasques encomanades per a desenvolupar a l’aula, van poder consolidar conceptes i interioritzar realitats vinculades amb el procés de recerca de feina. Van denotar la necessitat de sedimentar un compromís amb si mateixos en aquest procés d’inserció en el món laboral i han adquirit les eines que els hi caldrà per assolir els seus objectius.
3) Unió Esportiva Santboiana (Sant Boi de Llobregat)
a.- Característiques del grup
A diferència d’altres edicions, en aquesta ocasió la Unió Esportiva Santboiana va arribar a un acord amb la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de la Fundació Marianao (Sant Boi de Llobregat) per posar en marxa el Programa Social de Lideratge Jove.
Es tracta d’un grup mixt de 13 joves d’edats compreses entre els 14 i els 17 anys. La majoria són de famílies en risc d’exclusió, nivell cultural baix i entorns marcats per la delinqüència, drogues i violència.
Provenen d’instituts ordinaris d’on han tingut expulsions de molta temporalitat i conflictes dins de l’aula amb companys/es i el professorat. El seu aprenentatge s’ha vist afectat per no haver seguit el currículum escolar establert.
És un grup que agraeix les activitats dinàmiques i les formacions amb acció i moviment. Els hi costa acceptar les instruccions i no suporten les imposicions.
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
Aquest grup ja havia viscut experiències amb activitats a l’exterior i vinculades a l’esport. És per aquest motiu, que la majoria de sessions es van realitzar en el camp de rugbi de la Unió Esportiva Santboiana.
L’objectiu era introduir-los en l’esport del rugbi, ensenyar-los els principis i normes, per després poder aplicar a la seva vida els valors que transmet.
El principal objectiu és aconseguir un equip perquè les interaccions entre les parts generin uns vincles que els puguin ajudar en el desenvolupament del dia a dia.
Les sessions començaven amb una xerrada col·lectiva on el grup exposava la seva problemàtica de la setmana. Entre tots s’intentava resoldre-la. Se solia visualitzar un vídeo motivacional i parlar sobre ell.
Es feien pràctiques en el camp de rugbi, iniciant al mateix temps jocs adaptats per tal d’aconseguir o millorar els aspectes deficitaris tant individuals com grupals.
Es proposaven desafiaments per poder treballar i tolerar la frustració i el fracàs i generar dinàmiques positives.
c.- Resultat de les sessions
En aquest grup es van cobrir els objectius en un 40% ja que els resultats van ser molt dispars.
Va haver sessions que van ser un fracàs, doncs els joves no s’adaptaven al professor, i altres molt exitoses que van sumar al projecte. Com més dinàmiques i actives eren les sessions, millor eren els resultats. Són alumnes a qui els hi costa molt mantenir l’atenció.
Finalment es va aconseguir la implicació de cinc alumnes en el dia a dia del club i dos fins hi tot ara s’entrenen amb la categoria sub-14 i s’han adaptat perfectament en el grup de jugadors.
Destacar la participació de l’entrenador del primer equip de la Santboiana, així com de dos jugadors que en la seva joventut havien passat per processos complicats. També van tenir l’acompanyament i suport de dos educadores referents del grup de la Fundació Mariano.
4) Parròquia Sant Enric d’Ossó “Projecte Sant Enric” (Hospitalet de Llobregat)
a.- Característiques del grup
Per primera vegada vam treballar amb la Parròquia Sant Enric d’Ossó, i en concret amb el “Projecte Sant Enric” que duen a terme. Es tracta d’un projecte que acull nois i noies de 5è. i 6è de primària, i de 1r. i 2n d’ESO.
Són joves de nacionalitat espanyola, de famílies humils del barri, amb dificultats d’aprenentatge i concentració, que després de l’escola, passaven moltes hores al carrer perquè no hi ha ningú a casa. Des de la Parròquia se’ls hi va donar la oportunitat d’acollir-los unes hores per poder fer els deures i rebre un reforç educatiu.
Amb la implantació del Programa Social de Lideratge jove, es va aconseguir fer dos grups de 10 joves cadascun, un de primària ( 11 i 12 anys) i l’altre d’ESO (13 i 14 anys). En els dos casos hi havia una bona predisposició per treballar. Algun cas amb hiperactivitat, però amb bona reconducció.
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
Es va treballar la comprensió lectora, les estratègies d’estudi i la comunicació verbal i no verbal, adaptat a cada grup.
Se’ls hi va proporcionar tècniques i habilitats a l’hora d’estudiar. També es va treballar la comprensió lectora i com preparar-se un text a l’hora de fer una exposició oral. Com desenvolupar la memòria per a retenir informació i utilitzar-la posteriorment i finalment es va treballar l’atenció per poder llegir textos o fer exercicis. Durant les sessions es van fer deures senzills, concrets i pràctics
En la comunicació verbal i no verbal, es va començar a treballar els conceptes base de la comunicació; l’expressió; detectar emocions i saber-les transmetre; el control de la veu; el treball en equip; la higiene postural quan són a classe; millorar l’autoestima; respecte als companys i capacitat d’observació i autocrítica.
c.- Resultat de les sessions
Els objectius es van assolir en un 90%. L’ambient de treball de les sessions era de concentració, els alumnes es mostraven molt participatius i integraven bé les habilitats i tècniques que s’estaven treballant. Van adquirir nous aprenentatges i formes de seleccionar informació que desconeixien.
Van gaudir molt de les tècniques de comunicació, que desconeixien, com la mímica, el control del cos, la bona postura, com desconnectar, el moviment del cos amb jocs, roda de palmades quiets i en moviment, la vocalització, dicció i projecció de la veu.
5) CASAL DELS INFANTS ( Sant Adrià del Besós) Tercer curs
a.- Característiques del grup
Grup format per 15 noies d’edats compreses entre els 16 i 26 anys, de nacionalitat espanyola i origen gitano. En general amb baixes competències bàsiques i transversals, i amb risc d’exclusió social. Són noies amb moltes càrregues familiars, però amb força talents artístics: dansa, dibuix i ritme.
b.- Objectius. Com s’ha treballat?
Es va treballar amb uns objectius molt concrets i senzills per tal d’adaptar-los al nivell del grup. El primer repte que es va plantejar va ser millorar el treball de comunicació en general, com un dels factors més valorats per les empreses, i el domini de l’atenció i autocontrol. La metodologia emprada era molt pràctica i sempre s’acompanyava d’un audiovisual relacionat amb un tema que elles mateixes havien manifestat que els preocupava. La part teòrica era breu.
Com la majoria tenien per objectiu trobar feina, es va treballar les capacitats i habilitats de cadascuna, i a partir d’aquí, reconèixer del que disposaven per aconseguir el que volien a la vida.
c.- Resultat de les sessions
Els resultats cal dir que han estat molt positius i palpables en la majoria de les noies i per tant els objectius s’han assolit en un 80%.
Amb la col·laboració inestimable de la coordinadora del Casal, es va aconseguir interactuar amb la majoria i que l’autoestima, que la tenien molt baixa, augmentés considerablement. Al final van expressar el seu somni de treballar, la majoria com a esteticistes i altres de caixeres en supermercats. De les sessions s’emportaven aquest objectiu de futur i la motivació per dur-ho a terme.
El grup va mostrar durant tot el curs una molt bona predisposició, amb un interès i atenció extraordinària. El fet que totes fossin noies, va ajudar ha aconseguir un bon ambient a l’aula i uns molt bons resultats.
Consideracions finals 2020-2021
Enguany, FundSocial ha concertat els seus cursos del Programa Social de Lideratge Jove amb tres entitats, el Casal dels Infants de la Mina, la Unió Esportiva Santboiana (UES) en col·laboració amb la Fundació Marianao i la Parròquia Sant Enric d’Ossó.
En el primer cas, a Sant Adrià del Besós (barri de La Mina), on el Casal treballa amb un gran nombre d’immigrants i joves de cultura gitana en edat de treball, però que requereixen un plus de motivació i preparació per trobar feina. Són joves amb ganes de millorar, però amb moltes dificultats per la seva situació personal i familiar.
En el cas de la UES, al Baix Llobregat Sud, amb joves provinents de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de la Fundació Marianao, amb moltíssimes dificultats per integrar-se a la societat a causa de l’entorn en que viuen i d’actituds disruptives que han fet que estiguin etiquetats dins dels centres escolars. Creiem que el treball en equip a l’hora d’aplicar el PSLJ entre la Santboiana i els educadors referents del grup (UEC) ha estat decisiu per poder tirar endavant el curs.
En el cas de la Parròquia de Sant Enric d’Ossó, a l’Hospitalet de Llobregat, ha estat una experiència nova i molt gratificant. La implicació de la parròquia i sobretot del Padre Francisco amb el projecte, ens ha facilitat la nostra feina. Eren alumnes molt joves, de famílies humils, amb dificultats d’aprenentatge, que tenien molt integrat l’oportunitat que suposava per a ells poder fer les sessions del programa. El resultat ha estat exitós, malgrat que després de Setmana Santa no es va poder continuar per temes de pressupost.
Per tant, ja sigui per la naturalesa de la seva activitat o bé pel públic objectiu al que s’adrecen, les tres entitats ofereixen una excel·lent concordança amb les finalitats del programa.
El treball coordinat entre la FundSocial i les entitats, ha permès fer un seguiment exhaustiu de cada alumne i del grup. Hi hagut una bona optimització dels resultats gràcies a aquesta articulació entre el programari (el curs) i el maquinari (l’entitat), assolint els objectius previstos en un 69%.