La Fundació pel Desenvolupament Humà i Social (Fundsocial), amb el recolzament de la Fundació Bancària “La Caixa”, la Fundació Roviralta i la Fundación Antoni Serra Santamans, ha vingut desenvolupant des de fa cinc anys un programa dirigit bàsicament a tres grups diferents de joves:
- Aquells que no busquen feina ni milloren la seva formació per desmotivació laboral i la manca d’oportunitats, que pot superar-se en la mesura que hi ha ofertes, però amb el handicap de la seva pròpia preparació.
- Els de desmotivació subjectiva, que amb independència de les oportunitats laborals, s’han situat fora de joc. Aquest grup està, en una mesura, determinat i alimentat per l’abandonament escolar prematur o pels qui es veuen obligats a abandonar l’ESO per no superar la seva finalització en el temps previst.
- Grups d’emigrants que després de passar una sèrie de fases i cursos organitzats pel Casal dels Infants, requereixen d’un puntal motivacional per assegurar el sosteniment de la formació i de la cerca de feina.
La forma d’abordar els tres grups és diferent. En el primer cas, les expectatives de feina, lligades a una millora formativa, pot ser un factor suficient; en el segon, senzillament no funciona perquè no tenen motivació per fer res. És el grup més difícil i que alimenta un gruix de població adulta que se situa en la marginació laboral. En el tercer, s’ha de treballar molt les habilitats socials i les competències lingüístiques doncs tenen un nivell mig-baix.
És per tota aquesta situació que la Fundsocial ve aplicant el seu Programa Social de Lideratge Jove, programa intensiu de 30-34 hores de durada, dotat d’una metodologia específica a les necessitats dels joves que ni estudien ni treballen (ni nis) i adaptat també als repetidors reiterats en risc d’abandonament. Aborda específicament i prioritàriament la manca de motivació i les dificultats objectives d’aprenentatge.
L’EXECUCIÓ DEL PROGRAMA 2018
Alumnes de Rugbi Sub-18 femení (Sant Boi de Llobregat)
Característiques del grup
En aquesta ocasió el grup estava format per 18 noies d’entre 15 i 18 anys que tenien en comú, l’interès i pràctica del rugbi, però presentaven mancances importants en el tema d’estudis, així com en les relacions de grup, tant entre elles com amb els entrenadors. Tenien una gran dificultat de liderar i treballar en equip, predominant els egos per sobre dels objectius comuns. Algunes eren repetidores, i d’altres tenien problemes per seguir els estudis, ja fos per manca de motivació o bé per dificultats en l’aprenentatge. Aquest curs es va desenvolupar del 12 de febrer al 11 de juny a les instal·lacions de la Unió Esportiva Santboiana.
Objectius. Com s’ha treballat?
- Recorregut vital i orientació acadèmica i laboral
A partir dels 15 anys, des de l’educació formal es demana als joves una sèrie de decisions vitals per les quals no es senten preparats. Després de les primeres sessions, una de les angoixes que mostrava el grup era la de decidir de forma tan primerenca quin ha de ser el seu futur i cap a on el volen enfocar. És per això que es preparen dues dinàmiques grupals que ajuden a treballar de forma grupal i individual aquestes preocupacions:
- Debat sobre judicis
NOM de l’ACCIÓ: Judici als estudis
Activitat Grupal |
OBJECTIU:
Promoure la reflexió grupal i participació activa respecte a la importància de la inclusió de l’estudi en el projecte de vida. |
DESCRIPCIÓ DEL DESENVOLUPAMENENT:
Els alumnes es dividiran en dos grups abans de començar l’activitat, els defensors i els acusadors. L’orientador/a farà de moderador i el/la tutor/a de jutge del debat. Es comença plantejant el següent tòpic: “la importància de fer batxillerat per arribar a una carrera universitària o no”. El grup de defensors presentaran arguments en defensa del tema plantejat, i els acusadors, hauran de presentar arguments en contra d’aquest. El moderador controla els temps d’exposició de cada grup i el/la jutge determina la conclusió a partir dels arguments exposats. |
- Dinàmica de l’arbre
NOM ACTIVITAT: L’arbre
(activitat individual – grupal) |
OBJECTIU: Promoure que cada alumne/a identifiqui quins han estat fins el moment els seus itineraris educatius, ocupacionals, i la seva projecció en ambdós.
|
DESCRIPCIÓ DEL DESENVOLUPAMENENT: per començar l’activitat, l’orientador/a i el/la tutor/a convidaran als joves a compartir en el grup, a través del diàleg, les seves aspiracions en relació al futur, com s’imaginen en alguns anys, etc.
A continuació es distribueixen els materials i se’ls hi dóna la següent consigna: “dibuixa un arbre que representi l’itinerari de la teva vida amb les activitats realitzades i els projectes de futur…” Un cop que tots hagin finalitzat el seu dibuix, l’orientador/a i el tutor/a els convida a compartir els seus arbres, centrant-se en allò que els ha aportat aquesta tasca. |
OBSERVACIONS: Cada arbre ha de tenir: arrels, tronc, branques, fruits i brots nous:
– a les arrels escriure: aquelles coses que vas aprendre en forma natural però que formen part del que saps i podrien constituir un ofici, hobby o carrera. Per exemple el temps que vas jugar a algun esport, les habilitats amb les plantes, quan ajudes als pares a fer tasques de casa, etc. – El tronc tot allò que vas aprendre en espais de formació (formals, particulars, tallers, etc.) – Les branques representen el que estàs fent avui i el que penses fer a curt termini per arribar a les metes personals: els cursos, possibles orientacions, treballs, etc. – Els fruits són aquelles fites a mig termini que vols arribar a aconseguir. El que pots visualitzar avui del teu futur. – Els brots nous el que encara has de seguir pensant, el que falta per decidir. |
Relacions socials
L’objectiu és identificar les relacions socials de recolzament i aquelles que estressen i són dificultoses portant a conflictes.
Es poden apuntar en un quadre com el següent:
relacions de recolzament | relacions estressants | relacions conflictives |
A partir d’aquest exercici, es crea una nova dinàmica de grup amb les visions dels altres integrants del grup de com solucionar aquestes relacions estressants, i així aconseguir fer un treball de reflexió i també d’autoreflexió.
Comunicació verbal i no verbal
Es treballen quines són les formes de comunicar-nos (comunicació assertiva, passiva i agressiva).
L’exercici per a treballar els estils de comunicació és crear un brainstorming sobre que considera el grup que és una:
- comunicació passiva o evitativa
- comunicació agressiva
- comunicació assertiva[1]
Donar exemples que han passat durant les sessions dels tipus de comunicació, i així prendre consciència de les formes de dir una mateixa frase.
La manca de coneixements es treballa amb la capacitat de comprensió lectora, l’expressió escrita, el vocabulari bàsic, l’expressivitat i la narració oral amb improvisacions de textos.
L’objectiu era treballar amb una base teòrica i una majoria de pràctica (25%-75%)
Resultat de les sessions
Era la primera vegada que es treballava amb un grup format només per noies que es coneixien de la pràctica del rugbi, però no a nivell més personal fora del camp de joc.
Va resultar un grup amb bona predisposició, molt mogut, però sense problema a l’hora de ser corregit o de controlar el grau d’atenció. Van millorar molt en exposicions i claredat comunicativa, en la capacitat d’escoltar i observar, en l’adquisició d’estratègies d’estudi i en solucionar conflictes d’una manera més cívica.
Va ajudar molt el treballar tant a l’aula com en el camp de joc, amb la visualització de vídeos i el testimoni d’experiències personals d’entrenadors i jugadors de rugbi del primer equip.
El resultat de tot el treball s’ha plasmat en el compromís de cada noia en la millora de les seves possibilitats, i posteriorment, en la seva actitud dins de l’equip de rugbi femení del que totes formaven part.
Els objectius s’han assolit en un 90% de les alumnes.
Alumnes de Rugbi Sub-14 (Sant Boi de Llobregat)
Característiques del grup
En aquest curs es van apuntar 19 nois i noies d’entre 13 i 14 anys, tots jugadors de rugbi. Grup jove i dinàmic, molt participatiu, predisposat a aprendre, però amb una mancança de límits i ordre clar. Dinàmica positiva interna, amb algunes friccions entre els membres del grup i facilitat per a dispersar-se i sortir de la zona de concentració i atenció. Es va detectar algun cas d’hiperactivitat i TDA. Molts amb grans dots comunicatives, d’empatia i també molt sensibles. El programa es va desenvolupar del 14 de febrer al 6 de juny, a les instal·lacions de la Unió Esportiva Santboiana.
Objectius. Com s’ha treballat?
Després d’analitzar el grup, es van establir una sèrie d’objectius que es van anar adaptant a la idiosincràsia dels alumnes:
- Treballar la manca de coneixements reforçant tres àrees bàsiques: l’expressió escrita, la comprensió lectora i l’exposició oral. Per la millora de les seves capacitats d’aprenentatge, factor decisiu en la desmotivació, es va avançar en les seves capacitats lectores i, sobretot, en la valoració que tenien sobre la utilitat de llegir.
- Organització del temps per tal de ser capaç de gestionar el temps del seu dia a dia, rutines, estudi, activitats extraescolars, etc. Es va treballar, a través d’exercicis, el concepte temps objectiu / temps subjectiu, i tasques escolars importants / urgents. Es va utilitzar la tècnica del Pomodoro: és una tècnica que consisteix en dividir el temps de treball en períodes de 20-25 minuts (anomenats pomodoros) separats per breus períodes de descans.
- Millora de la comunicació verbal i no verbal. Treball en higiene postural, domini de l’atenció i autocontrol, capacitat d’anàlisi i detectar emocions i saber-les comunicar.
- El lideratge individual i col·lectiu . Visualització d’audiovisuals, acompanyat d’experiències personals d’entrenadors i jugadors amb l’objectiu d’aprendre a treballar en equip, augmentar l’autoestima i una necessitat de canviar l’actitud davant els reptes.
Resultat de les sessions
En aquest grup es van cobrir els objectius en un 85% dels alumnes, malgrat que molts d’ells eren perfils que perfectament podrien acabar sent ni-nis en un futur.
La desmotivació inicial que mostraven per l’estudi, i fins hi tot, alguns, per anar als entrenament de rugbi, va millorar considerablement sessió darrera sessió, fins arribar a un compromís individual i com a grup, d’utilitzar totes les eines treballades durant el programa i aplicar-les en l’àmbit de l’escola, la família i l’esport.
Valgui com exemple, un comunicat que ens va fer arribar la Unió Esportiva Santboiana sobre el grup:
“A nivell esportiu van créixer com a grup i després de realitzar una temporada nefasta, van aconseguir classificar-se pels play off i anar al campionat d’Espanya. A dia d’avui, el Sub-14 de segon any, és l’equip revelació del campionat i estan invictes. Fa dos anys eren els últims.”
UNIÓ ESPORTIVA SANTBOIANA. RUGBY (Sant Boi de Llobregat)
Per tercer any consecutiu, la Fundsocial i la Unió Esportiva Santboiana (UES) van signar, el 5 de febrer, un Conveni per establir un marc de col·laboració i afavorir el desenvolupament del “Programa Social de Lideratge Jove” a través de l’entrenament en l’esport del rugbi, a les instal·lacions de la UES. El club va aportar tots els recursos humans i materials necessaris per dur a terme el Programa. Es va fer una xerrada prèvia amb els pares dels nois i noies dels dos equips per explicar el Programa. La sorpresa va ser que molts pares ja havien sentit parlar d’aquest Programa i de l’èxit en les altres dues edicions per la qual cosa, estaven completament oberts a que els seus fills hi participessin. Es va acordar fer un seguiment de cada cas, amb la col·laboració del club, els professors, els pares i la coordinadora del Programa. Gràcies a aquest treball conjunt, es va aconseguir reconduir actituds d’alguns joves mancants de disciplina i motivació, així com millorar l’efectivitat del programa docent-esportiu.
La modalitat de Programa, basat en el desenvolupament dels curs junt amb la pràctica paral·lela de l’esport, ha suposat una motivació addicional i ha reforçat aquelles virtuts tan necessàries en el jove o l’adolescent per superar la seva situació, en molts casos, complexe.
Com a conseqüència d’aquests bons resultats, s’han posat en contacte amb la coordinadora del Programa, responsables de l’equip de handbol de Sant Boi, un esport que està agafant molta embranzida a la ciutat, per tal d’estudiar, de cara al 2019, la possibilitat de portar el Programa Social de Lideratge Jove també en aquest esport.
CASAL DELS INFANTS ( Sant Adrià del Besós) Primer curs
Característiques del grup
Un grup de 17 nois i noies d’entre 17 i 23 anys. Dos són menors i la resta majors d’edat i amb perspectiva clara d’inserció laboral. Les procedències són: Subsahariana, Amèrica Llatina, Marroc, i Nacionals. El nivell de competències lingüístiques és mig-baix. Molts venen de projectes de formació i inserció del Casal dels Infants amb qui col·laborem per crear una intervenció conjunta com a base d’un treball en xarxa i un intercanvi metodològic.
El curs va començar el 21 de febrer i va concloure el 19 d’abril de 2018
Objectius. Com s’ha treballat?
L’objectiu fonamental era orientar i formar aquests joves en situació de vulnerabilitat per tal d’incrementar el potencial d’accedir i mantenir-se en una feina i/o formació.
El treball va ser bàsicament grupal. Es van fer sessions de coaching motivacional, tècniques de comunicació verbal i no verbal, millora de l’ocupabilitat i inserció laboral, i comprensió lectora i expressió escrita.
En totes les sessions es va fer molta incidència en reforçar la motivació, doncs molts venien amb una motxilla d’infravalorització força plena, i per tant, era difícil aconseguir el progrés si no despertàvem la il·lusió d’un objectiu i la revalorització de qui eren i de que podien ser capaços.
Es van treballar tres eixos:
1.- Què em guia a l’hora de prendre decisions.
2.- Com valoro el que tinc a l’abast per aconseguir el que vull.
3.- Com descobrir el meu potencial.
En la comprensió lectora i l’expressió escrita, es va treballar a un nivell molt bàsic, per les dificultats que tenien amb l’idioma. Es van utilitzar materials molt proactius com vídeos, cançons i pintures.
Es va treballar, sobretot, l’entrevista de treball i el procés de recerca, així com les competències més valorades per les empreses. A través d’uns exercicis, van poder identificar els interessos professionals, les fortaleses i les àrees de millora.
Les tècniques de comunicació començaven sempre amb el visionat d’un audiovisual relacionat amb el tema del dia. Conceptes treballats sempre amb exercicis pràctics: higiene postural, control respiratori, la veu i la seva projecció, el diàleg, les emocions, l’autoestima, la cohesió de grup, la capacitat d’escolta i observació.
Resultat de les sessions
Els objectius es van assolir en un 90%. Les ganes de treballar i millorar, l’atenció i una potencialitat molt bona del grup va ajudar moltíssim a assolir tots els reptes. L’evolució va ser espectacular i van progressar en cohesió i com a grup.
El treball previ del Casal dels Infants, amb una selecció d’alumnes que havien treballat l’autonomia personal, com a motor i eina indispensable per a la millora de la seva ocupabilitat, va propiciar la millora de competències transversals.
Segons els professors, un dels millors grups que han tingut per poder treballar.
CASAL DELS INFANTS (Sant Adrià del Besós) Segon curs
Característiques del grup
Grup de 12 joves d’entre 18 i 25 anys. De nacionalitats diverses i, en algun cas, amb una assistència irregular a les classes. El tret comú era la falta generalitzada d’autoestima, força dificultats idiomàtiques i alguns alumnes amb bloquejos importants, però superables. Tots, però, predisposats a millorar l’actitud i formació per trobar una feina.
El curs va començar el 20 de juny i va acabar el 25 de juliol.
Objectius. Com s’ha treballat?
Aquest curs es va iniciar amb unes sessions de coaching motivacional que van assentar les bases, per activar l’interès dels joves, i la participació en els diferents exercicis proposats.
Durant el curs, es van treballar els conflictes (i la seva gestió); els equips de treball; les diferents situacions que es poden donar en l’entorn laboral; la importància del compromís en tots els processos (laborals i personals); el contracte de treball com a eina vinculant; el contracte psicològic entès com tot allò que no està escrit en el contracte, però que és inherent a l’acceptació del lloc de treball i del rol corresponent; les fases més importants en el procés de selecció de personal (tot vinculant aspectes que cal potenciar i que cal minimitzar en aquest procés). També es va treballar l’apartat d’autoavaluació revisant el Voler (motivació), Saber (coneixements), Saber Ser (autoconeixement i conducta) i Saber Fer (habilitats) així com les preguntes vinculades a aquests aspectes.
La comunicació, com una de les competències més valorades per les empreses, va ocupar un espai important de les sessions a nivell molt pràctic.
Resultat de les sessions
Va ser un grup difícil donat que venien de situacions de marginació i molts amb dificultats en el domini de l’idioma. És per això que totes les sessions van ser molt pràctiques i poc teòriques. Com l’objectiu final de tots ells era trobar una feina, a les diferents àrees del programa, es va treballar, sobretot, la actitud del jove i com utilitzar les eines que tenien a l’abast, per poder d’accedir al món laboral. Es va fer palès la manca de concreció en el seu objectiu de buscar treball. Tots deien “vull treballar”, però a l’hora de concretar de què es perdien i la resposta generalitzada era “del que sigui”. Davant aquesta situació, la feina dels professors va ser aconseguir que tots tinguessin un punt clar d’inici: “Jo soc… jardiner, manobre, cambrer,…), era la manera de potenciar el seu missatge i incrementar les opcions de trobar feina.
Van millorar en la col·locació del cos, l’autodomini, la concentració, l’autoestima, així com a consolidar-se més com a grup. Van participar molt en el camp pràctic i sempre amb moltes ganes de millorar.
Els objectius es van aconseguir en un 75%.
Consideracions finals 2018
Enguany, FundSocial ha concertat els seus cursos del Programa Social de Lideratge Jove amb dues entitats, el Casal dels Infants i la Unió Esportiva Santboiana (UES). En el primer cas, a Sant Adrià del Besós, on el Casal treballa amb un gran nombre d’immigrants en edat de treball, però que requereixen un plus de motivació i preparació per trobar feina. Són joves amb ganes de millorar, però amb moltes dificultats per la seva situació personal i familiar. En el cas de la UES, al Baix Llobregat Sud, amb nois i noies en edat escolar, però molts són repetidors i possiblement futurs ni nis. Per tant, ja sigui per la naturalesa de la seva activitat o bé pel públic objectiu al que s’adrecen, les dues entitats ofereixen una excel·lent concordança amb les finalitats del programa.
El treball coordinat entre la FundSocial i les dues entitats, ha permès fer un seguiment més exhaustiu de cada alumne i del grup. Tant és així, que en algun cas, s’ha canviat l’enfoc d’algunes sessions per tal d’adaptar-les a les realitats amb que es trobaven els professors, i sempre d’acord amb l’entitat. Així doncs, podem afirmar, que hi hagut una millor optimització dels resultats gràcies a aquesta articulació entre el programari (el curs) i el maquinari (l’entitat).
[1] Assertivitat: habilitat per a expressar les emocions, pensaments i creences de forma directa, honesta i apropiada en una manera respectuosa cap als demés.